divendres, 22 d’agost de 2014

Viure en la confiança

 Viure en la fe veritable


Extracte del capítol 8 de “El llibre del no-res” d’Osho (ensenyaments sobre escrits de Sosan)
"Considera immòbil el moviment
i en moviment allò immòbil,
i ambdós, estat de moviment
i estat de repòs, desapareixen.
Quan aquestes dualitats deixen d'existir
la pròpia Unitat no pot existir.
Cap llei o descripció
és aplicable a aquesta finalitat suprema.
Per a la ment unificada, en harmonia amb el Camí,
cessen tots els esforços enfocats cap a un mateix.
Els dubtes i les vacil·lacions s'esvaeixen,
i viure en la fe veritable es torna possible.
D'un sol cop som alliberats de la captivitat;
res s'aferra a nosaltres i
nosaltres no ens aferrem a res.
Tot és buit, clar, autoil·luminat,
sense l'ús del poder de la ment.
Aquí, el pensament, el sentiment,
el coneixement i la imaginació no tenen cap valor."


La veritat només pot ser el Tot


La ment només percep un extrem, només pot veure un pol, mentre que la realitat és bipolar. 
La veritat és que en aquest extrem s'amaga l'altre, però la ment no pot penetrar en ell. I si no és que vegis ambdós oposats junts, mai et serà possible veure el que és. El que sigui que vegis serà fals, ja que serà la meitat. La veritat només pot ser el tot. Conèixer la veritat és conèixer la totalitat en totes les coses.


El moviment és impossible sense alguna cosa immòbil dins d'ell. Sempre que estimes, l'odi, el pol oposat, és present, perquè l'amor no pot existir sense l'odi. No depèn del teu gust: és així. Però la ment pot veure només un dels pols: quan veu l'amor, deixa de veure l'odi; quan s'aferra a l'odi, deixa de veure l'amor. I si vols anar més enllà de la ment, has de veure ambdós extrems, els dos oposats. És exactament igual que el pèndol d'un rellotge: mentre va cap a la dreta està guanyant ja impuls per anar cap a l'esquerra.

Mentre ets viu, emmagatzemes energia per morir; i quan estiguis mort, energia per renéixer. Si només veus la vida, t'estaràs equivocant. Veu la mort oculta en la vida per tot arreu! I si ho veus, també podràs veure el seu revers: que en la mort s'amaga la vida. Llavors les dues polaritats desapareixeran. I quan les veus en la seva unitat, la ment desapareix.

En el moment en què has triat l'amor, has triat l'odi. I si t'aferres a la vida, t'estàs aferrant a la mort ... La ment existeix en una part de la polaritat i tracta de fer que aquesta part sigui el tot. La ment diu: "Com puc odiar aquesta dona? Quan jo estimo, estimo; l'odi és impossible ". La ment sembla lògica, però està equivocada. No es pot odiar una persona sense estimar-la. Van junts, són dos aspectes de la mateixa moneda. Tu mires una cara, l'altra està ocult darrere (però és allà, sempre esperant).


Què passaria si la ment pogués veure a ambdues juntes? Tot es tornaria absurd, il·lògic. La ment només pot viure en un marc lògic, senzill, negant el contrari. Si permets que entrin en concurs coses il·lògiques, la ment desapareix ... Quan mires la forma en què la vida es mou i viu, que és a través dels oposats, has d'abandonar la ment. La ment necessita demarcacions clares, cosa que la vida no té. No pots trobar res més absurd que la vida, que l'existència
Què fer? A la ment no li queda res a fer. La ment simplement desapareix. I es constata que la vida no és absurda -ho sembla per l'excessiva lògica de la ment-, sinó un Misteri i un Miracle ... La vida sempre envolta a l'oposat ... Gaudeix el moment i immediatament ploraràs; riu i just després del riure, s'estaran les llàgrimes esperant per brollar. No queda res per fer, així és i com són les coses.

Considera immòbil el moviment...


"Considera immòbil el moviment ..." Quan vegis una cosa que s'està movent, recorda, hi ha alguna cosa dins d'això que és immòbil. I tots els moviments conduiran a allò immòbil. Estàs corrent, senzillament, per descansar en algun lloc. Així que córrer porta a descansar, el moviment porta a l'estat d'immobilitat.

I aquesta immobilitat ja hi és. Quan estiguis corrent, alguna cosa dins teu no està corrent. La teva consciència roman immòbil. Pots moure't pel món sencer, però alguna cosa dins teu no es mou, no es pot moure, i tot moviment depèn d'aquest centre inamovible. T'involucres en tota mena de situacions i emocions, però alguna cosa en tu roman sense comprometre's, sense involucrar-se. I tota aquesta vida de compromisos només és possible per aquest element que no s'involucra.I "Considera immòbil el moviment i en moviment el immòbil" ... I quan vegis alguna cosa estàtica, no et deixis enganyar: és estàtica, però ja s'està movent. Res és estàtic i res està en moviment absolut. Tot és ambdues coses: en part està en moviment i en part està estàtic. I allò estàtic és la base de tot moviment.

Quan vegis una cosa estàtica, busca en el seu interior i veuràs que, en algun lloc, el moviment ja està funcionant. Si veus alguna cosa que es mou, busca el que és estàtic en això. El trobaràs sempre, amb absoluta certesa, perquè un extrem no pot existir sol ... Per exemple, un bastó té obligatòriament dos extrems. Si té un extrem llavors l'altre ha de ser-hi; pot ser que estigui tapat, però és impossible que un bastó tingui només un extrem.

Tot el que ha nascut ha de morir, tot el que ha estat fet ha de ser desfet, tot el que s'ha ajuntat s'ha de separar, tota reunió és una separació, tota arribada és una sortida ... Mira ambdós simultàniament i, immediatament, la ment desapareixerà. Potser que et sentis una mica marejat, perquè la ment ha viscut amb demarcacions lògiques. Admet aquest mareig, deixa que passi. Aviat desapareixerà i et refermaràs en una nova saviesa, en una nova visió de la realitat que és la totalitat. I en aquesta totalitat tu ets buit. No hi ha opinions sobre això; ara saps que totes les opinions són falses.

La ment no pot veure la totalitat, només aspectes d'ella


La ment no pot veure la totalitat, només aspectes d'ella. Si jo et dono una pedreta, només veus una cara, l'altra està oculta; si mires a l'altra, llavors la primera, de nou, estarà oculta. Ni tan sols pots veure en la seva totalitat una pedreta que pots posar al palmell de la mà ... La ment no pot veure res complet, només la meitat; l'altra meitat és una suposició.

La dansa dervix és un mètode físic per marejar a la ment, mentre que aquest és un mètode mental per provocar el mateix. Si continues fent-ho, el mareig seguirà apareixent durant uns dies; després es calmarà.
En el moment en què el mareig hagi desaparegut t'adonaràs que la ment ha desaparegut, perquè ja no hi ha ningú que es maregi. Llavors arriba una claredat, mires les coses sense la ment. Sense la ment es revela el tot; i amb el tot ve la transformació.


La paraula "unitat" és part de la dualitat


"Quan aquestes dualitats deixen d'existir, la pròpia Unitat no pot existir" ... Utilitzar la paraula "unitat" és també part de la dualitat. Si no hi ha dualitat, com pot haver unitat?
 La naturalesa de l'existència és no-dual, advaita, no dos. Mai es pot dir "un",  com a molt "no dos". Puc dir el que la realitat no és: no és dos.

Quan no pots veure l'amor separat de l'odi, quin significat donaràs a l'amor? Si algú em demanés que escrigui un diccionari, quin significat li donaria a estimar? Els diccionaris només són possibles si l'amor i l'odi són diferents, oposats ... Com podria definir l'amor? (perquè l'amor també és odi); Com la vida? (perquè la vida també és mort); Com a un nen? (perquè un nen també és un vell); Com la beutat? (perquè la beutat també és lletjor) ... Les fronteres desapareixen i no podeu definir cap cosa perquè totes les definicions depenen dels oposats.

Tot home és una dona, tota dona és un home. En aquesta existència no pot existir res sense el seu oposat. Tu has nascut de dues persones: una era home i l'altra dona. Portes a ambdós en el teu interior. Si una dona es torna ferotge, és més ferotge que qualsevol home; si està enfadada, cap home pot competir amb ella. Per què? Perquè la seva dona, a la superfície, està cansada i el seu home està sempre descansant i més ple d'energia. I quan un home es lliura o es torna molt amorós és més femení que qualsevol dona, perquè sorgeix la dona que està sempre descansant ocult ...

Tot es fon en l'oposat. Quan ho perceps, tota lògica sembla inútil i la ment es mareja. I quan veus a través de totes les dualitats, deixen d'existir.
Però llavors també la unitat deixa d'existir. El dos desapareix;   i com a conseqüència l'un també. És per això que, quan arribes a realitzar la veritat, no és ni un ni dos: és buit ... Quan el dos desapareix, també l'un es dilueix i només queda el no-res.  Aquest no-res és el cim suprem de la il·luminació, quan ho veus tot buit ... quan tot es torna buit.

Tots els esforços cessen
Què vols tractar d'aconseguir en aquest buit? No hi ha cap meta a la qual arribar, ningú per poder aconseguir-la ... Tots els esforços cessen. "Cap llei o descripció és aplicable a aquesta finalitat suprema. Per a la ment unificada, en harmonia amb el Camí, cessen tots els esforços centrats cap a un mateix "... Aquest és la pau de Buda, el silenci total;  perquè no hi ha res per assolir, ningú per aconseguir-ho, cap lloc on anar, ningú que hi vagi.  Tot és buit.

De sobte, tots els esforços desapareixen. No vas enlloc. Comences a riure, comences a gaudir d'aquest buit. Llavors no hi ha cap límit per al teu goig, van caient sobre teu benediccions.

Si l'existència és sentida com a buit, ningú pot pertorbar la teva felicitat, perquè no hi ha ningú per a pertorbar. Ets tu; és la teva dualitat la que et pertorba.
Si pots veure  que l'oposat està ocult, de sobte no demanes res, no busques res, perquè saps que demanis el que demanis, vindrà el contrari, et serà donat l'oposat. Llavors per què demanar res?


"Cessen tots els esforços enfocats cap a un mateix"  quan aquest buit és vist com a tal, la ment que vol aconseguir objectius cau, desapareix entre la pols ... "Els dubtes i les vacil·lacions s'esvaeixen i viure en la fe veritable és possible" ... Normalment el que s'ensenya a les esglésies i temples no és fe, sinó credo: "Creu en Déu! ". Però com pots creure? Perquè cada creença acull en el seu si el seu propi dubte. Per això insisteixes a dir: "Jo crec plenament!". Per què aquest èmfasi? Mostra que en algun lloc hi ha un dubte ocult i l'estàs amagant amb la paraula "plenament". Per això els creients no volen sentir res que vagi en contra de les seves creences: sempre tenen por que pugui tocar el dubte ocult i que aquest dubte es desenvolupi.

Creients que es tornen incrèduls, incrèduls que es tornen creients ... quants canvis! Per què? Perquè l'oposat és allà ocult. La creença acull en si el dubte, de la mateixa manera que l'amor acull en si l'odi i la vida acull en si la mort. Llavors, què és la fe?

La fe esdevé només quan la dualitat ha caigut; no és una creença en contra del dubte. Quan totes dues, creença i dubte, han desaparegut, passa una cosa que és fe, que és confiança. No confiança en un Déu, perquè no existeix la dualitat, tu i Déu. No es tracta que confiïs, perquè tu ja no hi ets. Quan tot és buit, la confiança floreix; el buit es converteix en el veritable floriment de la confiança. El significat de la paraula sànscrita Shraddha (fe, confiança) és molt diferent al de la paraula "creure". No hi ha ningú per creure, ningú en qui creure; totes les dualitats han caigut. Què pots fer llavors?
Simplement confies i flueixes amb el corrent. Et mous amb la vida, reposes amb la vida ... flotes en el Riu de la Vida.

Si la vida porta naixement, confies en el naixement; no et queixes. Si porta mort, confies en la mort; no dius que això no està bé. Si porta flors, d'acord; si porta espines, d'acord. Si la vida dóna, així és; si la vida treu, així és. Això és confiança. No facis una elecció pel teu compte i deixar-ho tot a la vida, el que sigui ... No desig ni fer demandes i anar on la vida et porti, doncs ara saps que, en el moment que exigeixis, el resultat serà l'oposat.La confiança esdevé veient la realitat que l'oposat està implicat en totes les coses.  Mira els fets, la veritat, en el fons del teu ésser, et dóna confiança ... Si m'adono que he nascut, llavors és un fet que he de morir. Això és senzillament un fet. No ho accepto perquè no hi ha rebuig; simplement confio. Quan vaig confiar en néixer, la vida em va donar el naixement; i jo vaig confiar. La vida em portarà la mort; i jo confio.

El desconegut sempre hi és. Confiar significa entrar en el desconegut, sense fer cap demanda. Llavors no pots ser desgraciat i la felicitat incausada va inundant-te. Com pots ser desgraciat si no demandes res ?; Qui et farà desgraciat si no demandes res? Si no demandes res, la vida es convertirà en una benedicció; qualsevol cosa que passi és divina.

I quan t'adaptes tan profundament a la vida, els dubtes, la incredulitat, desapareixen. Sorgeix una fe que no és una creença, que no necessita de cap Déu en què creure. Per què un Déu ?; No n'hi ha prou amb l'existència ?; Per a què personificar-la? ... Què són els teus déus? Les teves projeccions. I per què en projectes? Perquè vols estar protegit. Sense un Déu et sents desemparat; només vols que algú t'ajudi.
Confiança significa: "Jo no sóc ningú, vaig on la vida em porti, on sigui (cap al desconegut, llum o foscor, mort o vida). On em porti, estic preparat. Estic sempre a punt, m'adapto ". Però quan t'adaptes? Només quan cessa la dualitat; quan pots veure i el mateix veure es converteix en el final ... el final dels desigs, de les demandes.

D'un sol cop


"D'un sol cop som alliberats de la captivitat" ... No es tracta d'un assumpte gradual, no és poc a poc. Quan veus la veritat, d'un sol cop ets alliberat.

I no és qüestió de fer esforços, ja que qualsevol cosa que facis ho faràs amb la ment i la ment és la causa de totes les confusions. De fet, tot el que facis amb la ment suposarà un esforç, la reforçarà encara més i serà una elecció des de dos pols oposats. Per tant, no és qüestió de què fer, sinó de com veure sense ment, sense escollir. La qüestió no té a veure amb el fer ni amb l'acció, sinó amb la qualitat de la consciència. Com estar més alerta i conscient, aquesta és l'única qüestió. Com ser tan conscient que puguis veure més enllà de la ment, de manera que els oposats es converteixin en un i les dualitats cessin.

En una aguda penetració de consciència desapareixen tant els pecadors i com els sants, perquè tots dos pertanyen a la dualitat.  Déu, Diable ... l'existència és ambdós ... El dia i la nit, el cel i l'infern ... tot, està junt. I quan veus això, on és la elecció ?, quin sentit té escollir alguna cosa o demanar alguna cosa? Totes les demandes cessen. Sorgeix la fe, apareix la confiança. En el buit de la veritat, on la dualitat cessa i ni tan sols pots veure el que un és, floreix un fenomen desconegut: la confiança.

Observa, estigues més alerta


"Res s'aferra a nosaltres i nosaltres no ens aferrem a res. Tot és buit, clar, autoil·luminat, sense l'ús del poder de la ment. Aquí, el pensament, el sentiment, el coneixement i la imaginació no tenen cap valor "... Llavors vius ... Tu, només, viu! Respira, només respira. Sense imaginació, sense pensament, sense ment. Confia en l'existència i llavors l'existència confiarà en tu. Aquesta trobada de confiances és la benaurança suprema, l'èxtasi, el samadhi.

Has de veure, has d'observar la vida; fes-te un observador, mira en totes les coses. Quan estàs en aquest equilibri i tranquil·litat, quan no demandes amor, quan no vols estar lluny de l'odi, quan no t'aferres a res i res s'aferra a tu, de sobte ni estimes ni odies; de cop, s'acaba la dualitat ... Estàs buit ... No hi haurà ni amor ni odi, ja que només pot haver-n'hi un cada vegada. Tots dos junts, es neguen entre si. Tot d'una, cap dels dos és allà. No hi ha res, ni rastre de res. Aquest és el buit, shunyata.
No és alguna cosa en la que hagis de creure, una doctrina; no té res a veure amb cap Déu. Té a veure amb la teva consciència. Plenament alerta, veient a través, et tornes lliure; i d'un sol cop.No pensis en això, intenta veure-ho en la vida. Serà dolorós perquè quan estàs sentint amor no vols pensar en absolut en l'odi. En realitat tens por que, si penses en l'odi, tot aquest èxtasi d'amor desaparegui. Quan estàs viu no vols pensar en absolut en la mort, ja que tens por que, si penses massa en ella, no et sigui possible gaudir la vida ... Malgrat això, en algun sentit, la por és convenient.   Certament, si et tornes conscient de la mort no et serà possible gaudir de la vida en la forma en què fins ara l' has vingut gaudint. Però, sigues sincer, aquesta forma ha estat realment feliç ?, no és veritat que ha estat plena de sofriment?

Si penses en l'odi mentre fas l'amor no et serà possible gaudir de la manera que l’ has estat gaudint fins ara. Però en realitat, és un goig o una obsessió ?, has gaudit realment de l'amor? Si l’ haguessis gaudit, hauries florit, tindries una fragància diferent i no la tens; tindries una diferent il·luminació de l'ésser i no la tens. Llavors quina mena de goig ha estat aquest amor, aquesta vida i tota la resta? No, simplement has estat enganyant-te.

El teu amor no és altra cosa que un tòxic, una droga. Caus en ell per uns moments i ho oblides. Després arriba l'odi i caus en la dissort. I de nou, perquè estàs infeliç, busques amor. Però el teu amor no és altra cosa que caure en un somni profund. Aquest ha estat el teu patró. Tot el que anomenes felicitat no és altra cosa que caure en el somni ... De nou torna l'odi, de nou entra el món i les preocupacions i de nou tornes a la roda. Això és el que has estat fent durant innombrables vides.

Ara, mentre experimentes l'amor, observa, no tinguis por, com es va convertint en odi. Mentre ets viu, observa com vas anant cap a la mort; observa com la teva joventut es va convertint en vellesa. Mira el contrari! ...
Es necessita valor, perquè no reforçaràs els vells patrons. Per contra, els destruiràs ... I aconseguiràs una tranquil·litat que transcendeix els dos oposats i d'un sol cop: per primera vegada seràs una ànima lliure; tu ets la pròpia llibertat. Per això a aquest estat suprem s'anomena moksha, llibertat.

No cal fer res. Només has de donar-te més compte de les teves tasques, fer-te més conscient. Aquesta és l'única meditació: estigues més alerta.
En un moment d'aguda consciència, la consciència es converteix en una arma i d'un sol cop es trenquen totes les cadenes.

================================================== ========
Font: Extracte del capítol 8 de "El Llibre del no-res", d'Osho, realitzat per Emilio Carrillo.
Adaptat per Ioga Vida (Assumpta Dalmases)
================================================== ========

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada